Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την πρόσφατη διαφοροποίηση της δημοτικής αρχής Μαλαφή. Η σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί μια σημαντική νίκη της χιακής κοινωνίας, του κινήματος που αναπτύχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχθηκαν τόσο ο δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.Έρχεται μετά την παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του νησιού στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, όπου η δημοτική αρχή αρνούνταν να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση. Έρχεται μετά από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 19ης Φλεβάρη. Έρχεται μετά από εκδηλώσεις και συζητήσεις που ανέδειξαν τι ακριβώς σημαίνει εξόρυξη για ένα νησί.
Η απόφαση αυτή, έρχεται ύστερα από μεθοδική έρευνα και δράσεις ενημέρωσης, με τη συλλογή πληθώρας επιστημονικών στοιχείων, αποκαλύπτοντας τι σημαίνει εξόρυξη αντιμονίου. Σταματώντας κάθε σκέψη για “επιπλέον απαντήσεις και εξηγήσεις” που τάχα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση σε “πολίτες που ανησυχούν”. Γιατί οι πολίτες ενημερώθηκαν , κατάλαβαν και αποφάσισαν. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι μαζικοί αγώνες μπορούν να ασκήσουν πίεση, να καθυστερήσουν ακόμη και να αλλάξουν αποφάσεις.
Ωστόσο, παρά την σημασία της σημερινής απόφασης, μπορεί να κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος. Άλλωστε η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου και της Περιφέρειας, αν και πολύ σημαντικές, είναι γνωμοδοτικές και τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση. Επιπλέον, η πρώτη φάση του διαγωνισμού έχει ολοκληρωθεί, οι τέσσερις εταιρείες έχουν δημοσιοποιηθεί και αναμένουμε την απόφαση της επιτροπής, η οποία είναι αλήθεια ότι έχει καθυστερήσει. Ελπίζουμε να μην υπάρξει και ποτέ μια τέτοια απόφαση και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Είμαστε σίγουροι ότι και οι εταιρείες λαμβάνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν έχουν κανένα σύμμαχο πάνω στο νησί. Γνωρίζουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια, αφού το αντιμόνιο ανήκει στις “σπάνιες γαίες” και είναι απαραίτητο για την πολεμική τους βιομηχανία.
Επομένως, δεν εφησυχάζουμε, μέχρι την επίσημη και πλήρη ακύρωση του διαγωνισμού, αλλά και μετά, όσο η Χίος βρίσκεται στον εξορυκτικό χάρτη, κανείς δε μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει ένας άλλος διαγωνισμός, ορθότερα οργανωμένος από αυτόν που είχαμε φέτος, στην περίπτωση που τελικά ακυρωθεί.
Από δω και πέρα είναι ευθύνη τόσο της δημοτικής αρχής όσο και προσωπικά του Δημάρχου, να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την περιοχή, να δοθεί επιτέλους άμεσα η ρήτρα Αμανής, χωρίς κούφιες ανακοινώσεις και καθυστερήσεις , να προχωρήσουν όσα προβλέπονται στο εγκεκριμένο ΣΧΟΑΠ, να πιεστεί η κυβέρνηση για πόρους και πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών της περιοχής (σχολείο, γιατροί, δημόσια συγκοινωνία, κ.λπ.).
Δική μας ευθύνη λοιπόν είναι να παραμείνουμε ενεργοί, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά κυρίως να πιέσουμε και να δρομολογήσουμε, στο βαθμό που μας αντιστοιχεί, όλα αυτά που θέλουμε να δούμε στην Αμανή. Με παρουσία, εκδηλώσεις, πεζοπορίες, επισκέψεις στα ιαματικά λουτρά και στήριξη των τοπικών επαγγελματιών.
Γιατί δεν μας αρκεί να σώσουμε την Αμανή, η Αμανή αξίζει να αναβαθμιστεί πραγματικά με ανάδειξη του μοναδικού της τοπίου, για τους Χιώτες, τις Χιώτισσες και τους επισκέπτες του νησιού.
Ο αγώνας συνεχίζεται για να βγει η Χίος από τον εξορυκτικό χάρτη!
Στο χέρι μας είναι!
Συντονιστική επιτροπή δράσης και ενημέρωσης για το αντιμόνιο